Pizza Napoletana

Bob Cafe / Pizza Napoletana

Pizza neapolitańska to typowe danie Neapolu! Cienka i miękka okrągła pizza na bazie wody, mąki, drożdży z klasycznym wysokim i wypieczonym rantem. Oficjalnie uznana w 2010 roku za tradycyjną specjalność gwarantowaną przez Unię Europejską, aw 2017 roku przez UNESCO jako niematerialne dziedzictwo ludzkości! Krótko mówiąc, prawdziwa instytucja, która narodziła się około 1720 roku, kiedy pojawiły się pierwsze krążki makaronu przyprawionego pomidorem, ale dopiero w 1889 roku narodziła się najsłynniejsza z pizzy neapolitańskiej! Pizza Margherita z pomidorem, mozzarellą, świeżą bazylią, oliwą extra virgin i solą! Dzieło szefa kuchni Raffaele Esposito na cześć królowej Włoch Margherity Sabaudzkiej, tworząc pikantne danie w tych samych kolorach co włoska flaga!

International Disciplinary of the True Neapolitan Pizza Association to zbiór zasad, ostatecznie skodyfikowanych, przekazywanych ustnie przez pokolenia neapolitańskich producentów pizzy, którzy przekazywali sekrety z ojca na syna.
W 1984 roku Antonio Pace i Lello Surace zjednoczyli najważniejszych i renomowanych producentów pizzy tamtych czasów, aby podsumować podstawowe zasady rozpoznawania prawdziwej pizzy neapolitańskiej i odróżnić ją od wielu innych istniejących odmian, nadając jej w ten sposób maksymalną godność i wdzięczność.
Od tego czasu dyscyplina jest sercem Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej, które broni tradycji tego starożytnego dania i szerzy jego tajemnice, chroniąc jego wyjątkowość i cechy.

Pod okiem naszych włoskich opiekunów stosujemy się do wszystkich wymogów i zasad aby nasza pizza zachowała wszystkie walory prawdziwej pizzy neapolitańskiej. Składniki z których przygotowujemy dla was pizze pochodzą od włoskich rodzinnych rzemieślników z Kampanii, Kalabrii, Apulii.

Date

30 stycznia 2017

Category

Smaki