Blog

Bob Cafe / TexMex  / Kuchnia TexMex

Kuchnia TexMex

Kuchnia Tex-Mex to kuchnia amerykańska i teksańska, która wywodzi się z kulinarnych kreacji ludu Tejano z Teksasu. Pochodzi się ze stanów granicznych Meksyku oraz innych w południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych.

Nasi kucharze komponując potrawy do menu TexMex dobierają takie składniki aby receptury i smak oddawały jak najbardziej oryginalny smak. Niektóre składniki kuchni teksańsko-meksykańskiej są również powszechne w kuchni meksykańskiej, ale często dodaje się do nich inne składniki, których nie używa się często w Meksyku. Ogólnie rzecz biorąc, ser odgrywa znacznie większą rolę w potrawach Tex-Mex niż w głównych nurtach kuchni meksykańskiej, szczególnie w popularności chile con queso (często określanego po prostu jako “queso”), który często jada się z frytkami (obok lub zamiast guacamole i salsy), lub może być podawany na enchiladas, tamales lub burritos.

Kuchnia Tex-Mex charakteryzuje się częstym stosowaniem rozdrobnionego sera, fasoli, mięsa (zwłaszcza kurczaka, wołowiny i wieprzowiny), papryki i przypraw, a także tortilli z mąki.

Tex-Mex składa się z bezpretensjonalnych składników, zarówno świeżych, jak i przetworzonych.

Kminek: Kminek jest kluczowym składnikiem, którego początki sięgają czasów hiszpańskiej misji, kiedy to rodziny z Wysp Kanaryjskich przywiozły tę przyprawę na tereny dzisiejszego San Antonio.

Papryczki chili: Aby uzyskać smak Tex-Mex, kucharze używają wielu rodzajów papryczek chili, takich jak poblano.

Wołowina: W nawiązaniu do czasów teksańskich vaquero, wołowina jest częstym składnikiem i bazą dla wpływowych dań, takich jak chili. Jest to również ulubione nadzienie do enchiladas i tamales. W bardziej oldschoolowych odmianach kuchni Tex-Mex kluczowym składnikiem jest również słonina.

Kwaśna śmietana: Kwaśna śmietana to kolejny popularny składnik, który dodaje bogactwa i tekstury każdemu daniu. Kwaśna śmietana jednym z kilku charakterystycznych składników.

Ser: Prawdopodobnie najbardziej wszechobecnym składnikiem w menu Tex-Mex jest topiony, żółty ser. Na dobre i na złe, ser jest składnikiem, który łączy dwie niegdyś przeciwstawne kultury, tworząc zupełnie nową kuchnię. W XX wieku, gdy towary ze Stanów Zjednoczonych stały się tanie i łatwo dostępne, w kuchni Tex-Mex pojawiły się elementy zamerykanizowane, takie jak sery cheddar.

Słowo “TexMex” (bez łącznika) zostało po raz pierwszy użyte jako skrót od nazwy Kolei Meksykańsko-Teksańskiej, która została wyczarterowana w południowym Teksasie w 1875 r. W latach 20. XX w. forma z łącznikiem była używana w amerykańskich gazetach do opisywania Teksańczyków o meksykańskim pochodzeniu.