Wino może być bezalkoholowe

W związku z częstymi zapytaniami postanowiliśmy włączyć do naszego menu wina bezalkoholowe. Kalifornijskie Free Muscato i Merlot oraz niemieckie Light Live Chardonnay i Red.

Zastanawiacie się, jak powstaje wino bezalkoholowe? Jest ono produkowane dokładnie w taki sam sposób jak wino zawierające alkohol. Na końcu zostaje jednak poddane specjalnemu procesowi dealkoholizacji, czyli mówiąc wprost usunięciu alkoholu. Wino bezalkoholowe nie jest wbrew nazwie całkowicie pozbawione procentów. Aby wino uznane zostało za bezalkoholowe, nie może ono zawierać więcej niż 0,5% alkoholu etylowego.

Często widzę grupy znajomych bawiących się u nas w lokalu a wśród nich znajdzie się zawsze co najmniej jedna osoba nie pijąca alkoholu.

Wina bezalkoholowe powstają najczęściej w procesie destylacji próżniowej lub odwróconej osmozy. Zaletą destylacji pod próżnią jest to, że unikamy bardzo szkodliwego dla wina podgrzewania. Mimo tego w procesie destylacji próżniowej, wino poza alkoholem traci również część związków aromatycznych oraz wody.

Między innymi z tych względów najczęściej stosuję się dealkoholizację poprzez proces odwróconej osmozy. W dużym skrócie jest to bardzo precyzyjna filtracja, dzięki której cząsteczki alkoholu zostają oddzielone od wina. Również w tym procesie wino traci część wody i konieczne jest jego ponowne rozcieńczenie.

 

Czy kobiety w ciąży mogą pić wino bezalkoholowe? Czy takie wino rzeczywiście pozbawione jest alkoholu? Wina bezalkoholowe to trunki o stężeniu alkoholu nieprzekraczającym 0,5%. W rzeczywistości wina bezalkoholowe zawierają więc śladowe ilości alkoholu i raczej nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży. Źródła medyczne podają, że nawet niewielkie ilości alkoholu przyjmowanego w ciąży, mogą niekorzystnie wpływać na rozwój płodu. Przyszłe mamy mogą więc zastąpić kieliszek bezalkoholowego wina szklanką świeżego soku czy kubkiem ziołowej herbaty. Wyjątkiem są wina pozbawione całkowicie alkoholu. Na ich etykietach znajdziemy wyraźne oznaczenie 0,0%.