Bob Cafe social media

Pizza Napoletana

Pizza neapolitańska to typowe danie Neapolu! Cienka i miękka okrągła pizza na bazie wody, mąki, drożdży z klasycznym wysokim i wypieczonym rantem. Oficjalnie uznana w 2010 roku za tradycyjną specjalność gwarantowaną przez Unię Europejską, aw 2017 roku przez UNESCO jako niematerialne dziedzictwo ludzkości! Krótko mówiąc, prawdziwa instytucja, która narodziła się około 1720 roku, kiedy pojawiły się pierwsze krążki makaronu przyprawionego pomidorem, ale dopiero w 1889 roku narodziła się najsłynniejsza z pizzy neapolitańskiej!

Nasza pizza inspirowana jest pizzą neapolitańską. Powstaje pod czujnym okiem naszych przyjaciół z Neapolu z oryginalnych włoskich produktów od rodzinnych rzemieślników
Pizza Margherita z pomidorem, mozzarellą, świeżą bazylią, oliwą extra virgin i solą! Dzieło szefa kuchni Raffaele Esposito na cześć królowej Włoch Margherity Sabaudzkiej, tworząc pikantne danie w tych samych kolorach co włoska flaga!

 

Pizza jest i zawsze będzie potrawą, którą wszyscy uwielbiają. Jak można nie kochać ? Lepki, stopiony ser sam w sobie wystarczy, żeby się przewrócić – on sprawia że pizza jest smaczna a ser na niej gorący i ciągnący, w zasadzie doskonały. Jest też aromatyczny sos marinara, wypieczone ciasto pizzy, która jest dobra, niezależnie od tego, czy wolisz super cienką i chrupiącą, czy grubszą i bardziej puszystą, dodajac do niej nieskończony wybór dodatków.